Mässing

Mässing och koppar är material som ärgar, vilket skyddar metallen och förlänger livslängden. Huruvida man önskar putsa mässingen eller ej är en smaksak, oputsad så kommer metallen att bli mörkare med tiden och det kan även uppstå fläckar från fukt eller fingeravtryck. Om man önskar behålla den högglansiga ytan så måste mässingen putsas regelbundet, förslagsvis med ett skonsamt putsmedel som inte innehåller slipmedel, till exempel Glanol.

Glanol appliceras med en torr trasa på ytan, vid mycket fläckar så kan man låta medlet verka lite innan man börjar putsa. Fortsätt med detta tills medlet är helt borta och ytan är fin och blank igen.

Till polerad mässing så rekommenderas ej vattenlösliga putsmedel, eftersom vattnet kan lämna fläckar på ytan om man inte torkar mycket noga.

Förgylld mässing – Torka av ytan med en torr trasa, vid behov kan ytan putsas med bilvax för att öka glansen ytterligare, till exempel Turtle vax.

Försilvrad mässing – Ytan kan med fördel putsas med silverputsduk. Vid eventuella större, envisare fläckar kan ytan putsas med ett skonsamt putsmedel, till exempel Glanol Soft.

Borstad mässing – Borstad mässing är svårt att putsa utan att ytan blir flammig, här fungerar det bättre med ett
vattenlösligt putsmedel som sedan sköljs av. Viktigt att man är väldigt noga med att sedan torka ytan för att förhindra att nya fläckar uppstår. Vi rekommenderar putsmedlet Bistro.

Etsad mässing – Traditionella putsmedel fastnar lätt i dom små hålen som finns i ytan, därav fungerar vattenlösliga putsmedel bättre för etsad mässing. Torka mycket noggrant. Vi rekommenderar putsmedlet Bistro. 


Facebook
LinkedIn
Instagram